Amit a világ a zenéről ír

A könyvtárak zárva tartása miatt megnőtt a jelentősége  azoknak az elektronikus forrásoknak, amelyeket elérhetünk otthonról is.  Bemutatjuk a világ legnagyobb zenei szakirodalmi adatbázisának használatát

A RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) a világ legátfogóbb zenei szakirodalmi adatbázisa, amely a zenetudomány egészét lefedi. Informál friss és archív folyóiratcikkekről, könyvekről, konferenciakiadványokról, bibliográfiákról, disszertációkról, különféle elektronikus dokumentumokról.  Szakdolgozatíráshoz vagy tudományos munkához  az RILM szinte nélkülözhetetlen, hiszen részletes áttekintést ad bármely zenei szakterület szakirodalmáról, valamint a szövegek jelentős részéhez közvetlen hozzáférést nyújt. Jelenleg közel  egymillió-háromszázezer folyóiratcikk rövid tartalmi kivonatát, 336 ezer cikk teljes szövegét és 580 ezer szakkönyv bibliográfiai adatait tartalmazza. Persze a RILM nagyon hasznos lehet akkor is, ha „csak” a magunk örömére szeretnénk elmélyedni egy-egy témában. A szakcikkek túlnyomó része idegen nyelvű, de az adatbázis magyar anyaga is jelentős. 

Ismertetőnk a következő kérdésekre ad választ:

  • Ki használhatja  a RILM adatbázist, és hogyan lehet belépni?
  • Milyen beállítások szükségesek a böngészőben?
  • Hogyan böngészhetünk, kereshetünk, tölthetünk le szakcikkeket?

Használati feltételek, proxybeállítás, belépés

A RILM-et érvényes, kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkező olvasóink érhetik el otthoni számítógépükről vagy okoseszközükről. Az adatbázis használatának külön díja nincs. Fontos, hogy az otthoni használathoz be kell állítani a proxy hozzáférést a webböngészőnkben! A beállításról részletes útmutató olvasható itt.

A proxy beállítása után az adatbázis itt érhető el – kattintsunk a RILM Music Databases linkre! A rendszer egy felhasználónevet és egy jelszót fog kérni. A felhasználónév az olvasójegyen a vonalkód alatt található, 021… kezdetű szám, a jelszó a születési hónapból és napból képzett négyjegyű szám (tehát ha például valaki január elsején született, akkor a jelszava 0101). 

Az adatbázis nyitólapjának tetején, jobb oldalt, a Belépés feliratra katintva tudunk személyes adatokkal (pl Google fiókunk segítségével) belépni az adatbázisba felhasználóként. Ez nem kötelező, de hasznos lehet, ha később például szeretnénk találatokat, cikkeket saját mappánkba elmenteni. A Felhasználói beállítások menüpont alatt, az adatbázis működését finomhangolhatjuk. Beállíthatjuk például, hány találat jelenjen meg oldalanként. Ugyanitt a Nyelvek feliratra kattintva a RILM kezelőfelületének (feliratainak) nyelvét választhatjuk meg (a keresett szakcikkek, könyvek nyelvét tehát nem itt kell beállítani, erről később.)   

Az adatbázis használata: böngészés

A nyitólap tetején bal oldalt találunk néhány fő szempontot, amelyek alapján böngészhetünk az adatbázisban. Ezek a következők: nevek, tárgykörök, hangszercsaládok, valamint (a Bővebben felirat alatt) országok.

A Nevek böngészési lehetőségre kattintva például egy igen terjedelmes, betűrendbe sorolt névlistát kapunk, de szerencsére ezen a listán belül is lehet keresni. Ha például a Liszt nevet írjuk a keresőmezőbe, Liszt Ferencen (Liszt, Franz) kívül számos kevésbé ismert Liszt is feltűnik a listán (pl. Liszt Borbála, a zeneszerző nagynénje vagy Adam Liszt, a zeneszerző édesapja). Franz Liszt nevére kattintva egy újabb terjedelmes listához jutunk, amelyből kiválaszthatjuk, milyen szempont szerint kívánunk tovább böngészni: például Liszt levelezése, kottakiadásai, diszkográfiája, előadói pályája, életrajza érdekel-e. A böngészés során az egyes böngészési szempontok (címszavak, témakörök) mellett az Explode és az Expand feliratot látjuk. Az Explode-ra kattintva az adatbázis rekordjaihoz (egy találati listához) jutunk, az Expandot választva további böngészési szempontokat / alszempontokat ajánl fel a rendszer. Mindez elsőre talán bonyolultnak tűnik, de kis próbálgatás után a böngészés intuitív módon is jól működik. 

Az adatbázis használata: keresés

Természetesen a RILM-ben nemcsak böngészni lehet témakörök szerint, hanem tetszőleges szóra, kifejezésre vagy ezek kombinációjára rá is lehet keresni. Ehhez kattintsunk balra fönt az Új keresés feliratra, majd a keresőmező alatt látható Összetett keresés lehetőségre. 

Összetett keresés

Rendkívül széleskörűen tudjuk a keresést szabályozni, finomhangolni. Kijelölhetjük, hogy miben szeretnék keresni a Mező kijelölése (opcionális) feiratra kattintva. Kereshetünk minden szövegmezőben, vagy például csak a címekben, szerzőkben, referátumokban (=tartalmi összefoglalókban). Ha nem jelölünk ki lehetőséget, akkor a rendszer mindenben fog keresni. 

Logikai operátorokat használva (AND, OR, NOT) a szokásos módon végezhetünk összetett keresést. Ha például olyan rekordokat keresünk, amelyekben a Liszt és a Budapest név egyaránt előfordul, akkor írjuk ezeket egy-egy keresőmezőbe, és állítsuk be köztük az AND kapcsolatot. Ha olyan rekordokat szeretnénk, amelyekben e nevek bármelyike előfordul, akkor használjuk az OR kapcsolatot, ha pedig olyanokat, amelyekben az egyik előfordul, de a másik nem, akkor a NOT kapcsolatot (a kizárni kivánt keresőszót írjuk a NOT után). 

A keresőmezők alatti részen még a keresés megkezdése előtt beállíthatunk számos keresési opciót – ezeket inkább speciális esetekben ajánjuk. Így például a Boole-operátor keresési módot bejelölve egyetlen keresőmezőbe írhatunk be összetett keresési kifejezést zárójel használatával: pl. (Liszt OR Beethoven) AND Budapest. A SmartText keresési mód bejelölése esetén annyi szöveget írhatunk be a keresőmezőbe, amennyit csak akarunk – egy szókapcsolatot, mondatot, bekezdést vagy akár egész oldalakat. Célszerű lehet eleve szűkíteni a keresést például a nyelv, a megjelenés helye, a kiadás dátuma, a dokumentum típusa (könyv, folyóiratcikk, elektronikus dokumentum, disszertáció stb.) szerint. 

Ha sikeresen végrehajtottunk egy keresést, ismét lehetőség van a találati lista szűkítésére a bal oldalon felkínált opciók szerint. Szűkíthetjük a találati listát például tárgykörök, a publikáló folyóirat vagy a megejlenés ideje alapján. A gyakorlatban leginkább a találatok nyelve, a dokumentum típusa és a hozzáférés módja szerint hasznos szűkíteni a találati listát. Ha például a találatok közül szeretnénk kiszűrni azokat a német nyelvű folyóiratcikkeket, amelyek teljes szövege letölthető, akkor jelöljük be a nyelvek közül a németet, a források típusai közül az akadémiai folyóirat-ot, a Korlát címszó alatt pedig a Teljes hivatkozott szöveg opciót.  Szűkítések nélkül a Liszt keresőszóra például 8779 találatot kapunk, de letölthető, német nyelvű folyóiratcikkre szűkítve már csak 12  rekord szerepel a listán.

A találati listát rendezhetjük a fent jobb oldalt megadott szempontok szerint. Alapesetben a rendszer relevancia alapján rendezi a találatokat, ezt módosíthatjuk például úgy, hogy a legújabban vagy legrégebben megjelent tartalmak legyenek elöl, vagy például legyenek a találatok cím szerinti betűrendben. Beállíthatjuk a rekordok megjelenítési módját:  lehet részletes nézetet vagy csak cím szerinti nézetet is választani, és itt is meghatározhatjuk, hogy oldalanként hány találat jelenjen meg. 

Az adatbázis használata: letöltés, a találatok mentése

Ha szeretnénk online elolvasni vagy letölteni valamelyik cikket, kattintsunk a PDF teljes szöveg feliratra.

Nagyon hasznos lehetőség, hogy gondosan kialakítgatott találati listánkat elmenthetjük későbbi felhasználásra saját mappánkba – feltéve, hogy bejelentkeztünk az oldalra a korábban leírtak szerint. Mentéshez kattintsunk a Megosztás feliratra és válasszunk mappát.

Az adatbázis kölcsönözhető e-könyveket nem tartalmaz, ezért ha kölcsönözni szeretnénk, használjuk az Ebsco Discovery Service-t,  amelynek használatát másutt részletesen ismertettük

SCHALK
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK
Fotóalbum