Bernstein, a példakép

Sorozatunkban a Zenei Gyűjteménnyel kapcsolatban álló előadóművészek ajánlanak remek koncertvideókat. Lakatos György fagottművész most egy olyan fevételt választott, amelyen Leonard Bernstein nem karmesterként, hanem felejthetetlen zenei ismeretterjesztőként lép elénk.

Bizonyára sokan emlékeznek Lakatos György és fiatal tanítványai tavaly decemberben könyvtárunkban tartott koncertjére. Az est különleges hangulata nemcsak a fagottkvartett remek játékának volt köszönhető, hanem annak is, hogy Lakatos György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fúvós tanszékének vezetője szellemes és tanulságos szavakkal kommentálta a darabokat az egyre oldottabbá, lelkesebbé váló közönség örömére. A zenei ismeretterjesztés képessége, a közönség megszólításának érzéke olyan adomány, amivel nem minden előadóművész rendelkezik, Lakatos György viszont mindenképp. Nem véletlen, hogy sorozatunkban most egy olyan videót ajánl, amelyen a 20. század egyik legnagyobb zenei ismerterrejesztője, Leonard Bernstein látható és hallható.

Lakatos György így idézi fel emlékeit Bernstein híres televíziós sorozatáról: „Leonard Bernstein… a 60-as években vasárnap délelőtt 11-kor, pont még a húsleves előtt ámulva néztük a fekete-fehér tévén a Hangverseny fiataloknak részeit. Teljesen magával ragadott. A mai napig, így 50 év után is emlékszem Bernstein mondataira, gesztusaira. Talán miatta is lettem zenész, talán miatta csinálom azt ma, amit csinálok, úgy vezetek műsorokat, úgy vezetnék műsorokat, ahogy Ő. Mesélve, élménnyel a Zenéről. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de a Példaképem!”

Leonard Bernstein a zenei történetmesélésről

1958-tól 1972-ig Bernstein 53 egyórás televíziós koncertet adott, amelyek valójában szellemes, elgondolkodtató és izgalmas zenei ismeretterjesztő órák voltak „álruhában” – írja az amerikai Culture Sonar portál. Az eleinte a Carnegie Hall-ban majd a Lincoln Centerben felvett műsorok az üneplőbe öltözött gyerekek, fiatalok képével nyitnak, aztán Bernstein elvarázsolja őket olyan témákról szólva mint: „Mit jelent a zene?”, „Humor a zenében”, „Mindörökké Beethoven”, „Fidelio: az élet ünneplése”, „Ki volt Gustav Mahler?”. Bernstein minden műsor elején kezében karmesteri pálcával köszöntötte a közönséget: „Kedves fiatal barátaim …”. Majd következett a varázslat, a témát nyugodtan kifejtő előadás, amelynek különböző pontjait a New York-i Filharmonikusok illusztrálta. Bernsteint ezek a televíziós műsorok tették a művészeti, zenei életen kívül is ismert hírességgé.

Végül még egy videót ajánlunk, amelyen Lakatos György mutatkozik be zenei ismertetterjesztőként. Aki megnézi, megtudhatja, hogyan kezdődik egy muzsikus napja, mi köze van a fagottnak a csizmához és a szárnyhoz. Kiderül az is, hogyan kell megszólaltani ezt a különleges hangszert, amelynek egy-egy pédánya 30 évig is készülhet.

Lakatos György hangszerbemutatója

SCH-
FOTÓ: LFZE, FSZEK
Fotógaléria