„Túl a vizen jön egy krokodil” – avagy kalandok a daltérképen

Kíváncsiak vagyunk, mit énekeltek száz éve a lakóhelyünkön? Szeretnénk nyomára bukkanni egy népdalnak, amit még déd- vagy nagyszüleinktől hallottunk? Segít a Zenetudományi Intézet páratlan szolgáltatása, az interaktív hangos térkép. 

A Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a magyar népzene- és néptánckincs páratlan értékű gyűjteménye. A több mint 20 ezer órányi hangfelvétel nemcsak zenetudósoknak fontos kiindulópont, hanem a digitális közreadásnak köszönhetően hasznos információforrássá vált laikus érdeklődők és diákok számára is. Szeretnénk megtudni, mit énekeltek lakóhelyünkön 50 vagy 100 évvel ezelőtt? Fülünkben cseng egy népdal kezdősora, de nem tudjuk, hogy van a folytatása? Pont ilyen helyzetekben jön jól a hangarchívum hangos térképe, amely a teljes gyűjteményből mintegy 12 ezer órányi hanganyagot tett interaktív módon kereshetővé.

Az archívum a Hungaricana közgyűjteményi portál egyik adatbázisaként működik (olyan, szintén remek szolgáltatások mellett, mint például az archív fotókat, képeslapokat bemutató Képcsarnok vagy a helyi lapokat, helytörténeti adatokat közlő Könyv- és Dokumentumtár). A 12 ezer órányi hanganyag körülbelül 200 ezer dallamot jelent – igazán impozáns mennyiség, éjjel-nappal hallgatva 500 nap alatt jutnánk a végére.

Kodály gyűjtése

Hozzávetőleg 14 500 óra a Zenetudományi Intézet saját tulajdonú felvétele, további 5500 órányi felvétel más gyűjteményekből került az intézetbe. Utóbbiak közül a legjelentősebb a Néprajzi Múzeum fonográfhenger-kollekciója, amelynek zenei anyaga analóg és digitális másolatban is elérhető. Az archívum a népdalok egy részének csak a kottáját közli – ide tartozik például az úgynevezett Kodály-rend anyaga, vagyis Kodály kéziratos dallamgyűjteménye. De nemcsak régi gyűjtések, hanem viszonylag új anyagok is szerepelnek az archívumban, olyan dalok például, amelyeket az 1990-es években vettek fel.

A dalok között két fő szempont szerint kereshetünk. Ha egyes tájegységek, városok, falvak népzenei kincse érdekel, akkor használhatjuk a térképet, amelyre kattintva az adott terület dalait kapjuk találatként. Ha egy dal kezdősora (vagy gyűjtője, adatközlője) ismert, akkor a szöveges keresőmezőbe írhatunk. Az adatbázis egyik megalkotója, a Zenetudományi Intézet munkatársa, Bolya Mátyás hívta fel az Index újságírójának figyelmét arra, hogy egy ekkora adattengerben bizony különös dolgokra is bukkanhatunk. Elég furcsák például a következő kezdősorok: Túl a vizen jön egy krokodil, Eresz alatt fészkel a zsiráf.

Mi egy hétköznapibb kezdősorral tettünk kísérletet. Egy olyan dalt kerestünk, amelyből csak néhány szóra emlékeztünk: „Pince, pince” és „teteje”. Láss csodát, az adatbázisban megtaláltuk a dalt, mégpedig több változatban is:

A találati listában hangjegy ikonnal ellátott daloknak a  kottája (kéziratos lejegyzése) tekinthető meg, a hangszóró ikonnal kísért dalok viszont  rögtön meg is hallgathatók. Mindkét digitális közlésmód esetén megtudhatjuk természetesen a dal „használati helyét”, a rögzítés időpontját, az adatközlő nevét. Külön listán is kereshetünk a dalokat gyűjtők és az adatközlők (énekesek) között.

Ha a Kárpát-medence tájegységei szerint akarunk a térképen keresni, akkor ezt a linket ajánjuk. De az archívum egész Eurázsiára kiterjedően tartalmaz anyagokat, ezért ha tágabb körben szeretnénk kutakodni, kattintsunk ide.

SCHALK ENDRE KORNÉL
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK, HUNGARICANA
Fotóalbum