Videópremier Vivaldival

Jó hírünk van azoknak, akik nem tudtak ott lenni január végén Gémes Katalin, Szászvárosi Sándor és Tegyei Zoltán könyvtárunkban tartott barokk kamarakoncertjén. Videopremier keretében ízelítőt kaphatnak a hangversenyből. Persze a közvetítést azoknak is ajánljuk, akik jelen voltak: jóleshet felidézni az élményt.

Az Amor Roma című január 31-i koncerten itáliai barokk darabok voltak műsoron. A Gémes Katalin énekelte vokális műveket a szerelem témája kapcsolta össze, közéjük ékelődve Marcello és Vivaldi e-moll csellószonátáját hallhattuk Szászvárosi Sándor (barokk cselló) és Tegyei Zoltán  (csembaló) előadásában. A május 19-i videopremieren Vivaldi szonátájának (RV 40) első, Largo tétele hangzott el Szászvárosi Sándor Youtube-csatornáján:

Antonio Vivaldi 1720 és 1730 között komponálta hat szonátáját csellóra és continuóra. A darabok 1740-ben jelentek meg Párizsban a következő címen: VI Sonate per violoncello solo col basso da Antonio Vivaldi – musico di violin e maestro de’ concerti del Pio Ospedale della Pietà di Venezia. (A címben említett velencei intézmény, az Ospedale della Pietà egyszerre volt kolostor, árvaház és zeneiskola, az 1720-as években Vivaldi hegedtűnárként és zenekarvezetőként dolgozott itt.)

Tegyei Zoltán (csembaló), Szászvárosi Sándor (barokk cselló)

A darabok keletkezése arra az időszakra esik, amelyben a cselló egyre népszerűbb hangszerré vált Franciaországban és Olaszországban is. A szonáták négytételes, lassú-gyors-lassú-gyors szerkesztésmódja a korabeli egyházi zenére jellemző, míg az egyes tételek bináris felépítése a kor világi kamarazenéjében volt használatos. Noha Vivaldi elsősorban versenyműveiben bontakoztatta ki eredeti zeneszerzői fantáziáját, egyszerűbb felépítésű kamaradarabjai – köztük a csellószonták is – megérdemlik figyelmünket, hiszen színvonalukban nem maradnak el a kor hasonló műveitől.

Az e-moll szonáta kezdő, Largo tétele szépségesen szomorú, melankolikus hatást kelt. Talán nem véletlenül esett Szászvárosi Sándor választása éppen erre a tételre: a korábban vele készített interjúban a melankóliáról, a könnyek öröméről, a halk zene fortissimójáról mondott megszívlelendő gondolatokat.  

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotógaléria