Kincskeresés az MTVA archívumában

A Rádióarchívum és az m3.hu is ingyenessé tette tartalmainak egy részét. Zenei kincseket keresgéltünk a kínálatban.

A frissen megnyitott Rádióarchívum oldalán folyamatosan bővülnek az elérhető tartalmak, amelyeket a weboldal mellett akár mobiltelefonról, a háttérben is lehet hallgatni. A komolyzenei koncertek oldalán jelenleg már 76 felvétel szerepel, ezek élőben mind a Bartók Rádió műsorát gazdagították. A felvételek helyszínei az ország elismert koncerttermei, többek között a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia vagy a Magyar Rádió Márványterme. Az linkekre kattintva az alábbi zenekarok felvételeit érhetjük el: Concerto Budapest, Magyar Rádió Művészeti együttesei
Miskolci szimfonikus zenekar, MÁV Szimfonikusok, Nemzeti Filharmonikusok, Óbudai Danubia Zenekar, Purcell Kórus és Orfeo Zenekar .

Érdemes keresgélni a hangfelvételek között, a barokktól a kortárs zenéig igazán széles a skála. Mi kedvcsinálónak egy kortárs zenei felvételt mutatunk most: Szofja Gubajdulina Offertoriumát játssza az Óbudai Danubia Zenekar.  A felvétel 2019-ben készült, Kelemen Barnabás vezényel, a hegedűs szólista Cosima Soulez-Larivière. A felvétel a következő linken érhető el:

https://archivum.mtva.hu/radio?id=RADIO-SXlrMU5xRW9RUWpKb2VwM2w4U0M3QT09

Szofia Gubajdulina

A lassan 90 felé közelítő Gubajdulina egy szovjet-tatárföldi kisvárosból indult, ma Németországban él, és a kortárs komolyzene világszerte legelismertebb komponistái közé tartozik. A spiritualitás, a vallás misztériuma iránti mély érdeklődése a kezdetektől tükröződik műveiben is, ezért a szovjet évtizedekben erős ellenszélben alkotott. Offertorium (Жертвоприношение ) című „hegedűversenyét” 1980-ban komponálta, és Gidon Kremernek ajánlotta. Az Offertorium megírásának története egy véletlenszerű beszélgetéssel kezdődött, amikor a zeneszerző és Kremer közösen utaztak egy taxiban. Mint Gubajdulina sok más darabja, az Offertorium is tartalmaz vallási vonatkozásaokat. A mű címe a szentmisének azon szakaszára utal, melyben a pap felajánlja az elkészített kenyeret és bort. A mű átfogó témája az áldozat fogalma, mely zeneileg a szétesés majd az újjáépülés fázisaiban nyilvánul meg. Egy  frappáns megfogalmazás szerint a műben Webern és Bach stílusa egyesül.

A felvétel után kutatva megtaláltuk ugyanezt a koncertet Facebook-videón is:

Az m3.hu is frissítette az online, otthonról is elérhető tartalmainak körét az https://archivum.mtva.hu/m3/open oldalon: számos tévéfilmet és sorozatot tett közzé ingyenesen. A zenei menüben a könnyedebb műfaj, az örökzöld kedvencek, operett, de komolyzenei előadások is szerepelnek. Erősen képviselteti magát a jazz is például Bontovics Kati, Vukán György, Klaus Doldinger (Passport) felvételeivel.

Mi most Szabó Gábor (1936-1982), a világhírű magyar jazzgitáros egyik felvételét ajánjuk. A videó a képre kattintva, az MTVA oldalán érhető el:

Szabó Gábor játszik zenészbarátaival

Szabó Gábor 1978-ban másodízben volt vendége a Magyar Televízió nézőinek. Ezúttal közönség előtt, magyar zenészbarátaival adott koncertet a Hilton szállodában. Közreműködik: Babos Gyula, Bontovics Kati, Dandó Péter, Dés László, Lerch István, Kőszegi Imre, Másik János, Sipos Endre, Solti János.

SCHALK
FOTÓ: WIKIMEDIA COMMONS