Harmonikamuzsika – Demeniv Mihály ajánlásával

Áprilisban koncertezett volna könyvtárunkban Demeniv Mihály harmonikaművész. Addig is, amíg az élő hangverseny megvalósulhat, kedvenc harmonikás felvételeit ajánlja. 

Demeniv Mihály négyévesen kapta meg első, egyoktávos hangszerét szüleitől. „Senki sem erőltette, hogy zenével foglalkozzak, a harmonikázás eleinte csak játék volt. Aztán megláttam, mennyi mindenre képes a hangszer, és nem tudtam letenni.” Első tanárai édesanyja és édesapja voltak, akik a mai napig a legfontosabb, legőszintébb mesterei. Az első évektől rengeteget szerepelt színpadon, s nemegyszer fordult elő, hogy iskola helyett egész nap otthon zenélt. Elhivatottsága hamar megmutatkozott eredményeiben is: számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiváló eredményt. 

Demeniv Mihályt a nagyközönség 2014-ben a közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsorának döntőseként és különdíjasaként ismerhette meg, a műsornak köszönhetően ezrek számára vált a harmonika elementáris élménnyé. A fiatal előadóművész széles repertoárját a hangszer iránti elkötelezettsége és szeretete fogja össze: Bach művei jelentik számára a Bibliát, virtuózan játszik Lisztet, szenvedélyesen interpretálja olyan latin szerzők zenéjét, mint Albéniz vagy Piazzolla, és mindig talál magának új kihívásokat a kortárs zene és a jazz területén is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott művész  a koncertezés mellett aktív tanár is: zeneiskolás gyerekeket vezet be a harmonikázás rejtelmeibe. Könyvtárunkba is tanítványaival jött volna koncertezni. Addig is, amíg a hangverseny megvalósulhat, arra kértük, ajánlja nekünk néhány kedvenc felvételét. 

Elsőként Moszkowski Caprice Espagnol c. virtuóz zongoradarabjának átiratát választotta. A felvételen édesapja, Demeniv Igor játszik.

Demeniv Igor játssza Moszkowski Caprice Espagnol c. darabját

Moritz Moszkowski (1854-1873) könnyed és technikás szalondarabjai a maguk korában rendkívüli népszerűségre tettek szert. A szerző korának egyik legnagyobb zongoravirtuóza volt, de idegrendszere  egy idő után nem bírta a fellépésekkel járó megterhelést, ezért egyre inkább a komponálás felé fordult. 

A következő két mű szerzője ugyanaz, Franck Angelis francia komponista és harmonikaművész.  Az Impasse c. darab felvétele Demeniv Mihály kisdiploma-koncertjén készült.

Demeniv Mihály előadásában Franck Angelis Impasse c darabja

Franck Angelis: Zenedoboz – Demeniv Mihály játszik

 „Angelis kifejezetten harmonikára, azon belül is gombos harmonikára is ír darabokat. Művei elég virtuózak, és nagyon sok jellegzetes harmonika-játéktechnikát alkalmaznak” – mondja a szerzőről Demeniv Mihály. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Angelis a Zenedoboz c. művével alapozta meg zeneszerzői hírnevét: modern, technikás, jazzes ritmusú darab. Néha egészen lélegzetelállító – különösen olyan hatásos előadásban, mint Demeniv Mihályé.

SCH
FOTÓ: D. M.
Fotóalbum