A Cambridge University Press zenei kincsesháza

Szabadon elérhetővé tette május 31-ig szakkönyveinek és folyóiratainak jelentős részét a Cambridge University Press. Bemutatjuk a zenei témájú kínálatot. 

A Cambridge University Press május 31-ig három sorozatát tette elérhetővé könyvtárunk olvasói számára is.  Így  most átmenetileg szabadon olvashatók és letölthetők a Cambridge Companions, a Cambridge Histories és a Cambridge Elements angol nyelvű tartalmai.  A hozzáférés lehetővé teszi a könyvek online olvasását, fejezetenkénti letöltését PDF-ben vagy mentését a Google Drive-ba, Dropboxba, átküldését Kindle eszközre (bár a rendszer tesztelésekor a közvetlen Kindle-re küldés nekünk nem működött). Fontos, hogy a használathoz be kell állítani a proxy hozzáférést a webböngészőnkben! A beállításról részletes útmutató olvasható itt. A belépéskor felhasználónévként az olvasójegyen található, 021-gyel kezdődő vonalkód-számot, jelszóként pedig a születési hónapból, napból képzett négyjegyű számot kell megadni.  

A Cambridge Companions hiteles információkat tartalmazó, érdekesen megírt sorozat, mely vezető szakértők közreműködésével nyújt bevezetést a legfontosabb  művészek, témák és időszakok tárgyalásához. Mostanáig már több mint 600 címet jelentettek meg azzal a szándékkal, hogy átfogó képet adjanak egy-egy területről. A sorozatban 81 zenei témájú könyv vált átmenetileg elérhetővé, melyek az antikvitás zenéjétől a mai elektronikus műfajokig, a hangszerektől a zenei stílusokig témák sokaságát dolgozzák fel. A teljes lista megtekinthető a következő linken: Cambridge Companions to Music.  Kedvcsinálónak néhány könyv a sorozatból:

A Cambridge Histories 350 kötetből álló sorozat, mely tíz tudományterületen számos téma történeti feldolgozását adja. A zene és színház témakörben jelenleg 17 könyv érhető el ezen a linken.  A könyvek között megtaláljuk egyes évszászadok zenéjének feldolgozását vagy például a világzene és a zenetelmélet történetét. Íme néhány könyv a sorozatból:

A Cambridge Elements új koncepciót valósít meg a tudományos kiadványok és a tudományos kommunikáció terén, ötvözve a könyvek és a folyóiratok legjobb tulajdonságait. Sajnos egyelőre zenei témájú kiadványt nem tartalmaz. 

Jó hír viszont, hogy 20 zenei szakfolyórat is elérhető, szabadon olvasható most a CUP adatbázisában:

Ha valaki a zene területén túl  bármely más kulturális, történelmi, filozófiai, irodalmi témában szeretne szakirodalmat keresni, érdemes körülnézni a teljes szabadon elérhető állományban ezen a linken.

SCH-
ILLUSZTRÁCIÓ: CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS