János-passió – Illés Szabolcs ajánlásával

Bach János-passiója a húsvéti ünnepkörhöz illő egyik legszebb zenemű. Sorozatunkban Illés Szabolcs barokkhegedűs ajánlja Sigiswald Kuijken és a La Petite Bande korhű előadásában.

A János-passió kézirata

Illés Szabolcs barokkhegedűssel többször találkozhattak az érdeklődők könyvtárunkban tartott koncertjein és régizenéről szóló előadásain. Művészek ajánlják című sorozatunkban legutóbb Johann Joseph Fux Requiemjét választotta, most pedig a húsvéti ünnepkörhöz illő egyik legszebb zeneművet, Bach János-passióját ajánlja. A Sigiswald Kuijken-iskola egyetlen hazai képviselőjeként mesterének 2012-ben megjelent felvételére esett a választása, melyen Kuijken mellett a La Petite Bande zenekar és kiváló énekesek működnek közre. Ahogy Illés Szabolcs fogalmazott: „Ez az általam ismert egyetlen olyan felvétel, ahol a korabeli előadás feltételeit nemcsak a hangszerekre és technikákra, hanem a kórus méretére vonatkoztatva is megpróbálják rekonstruálni… És persze szép is.

Ami a kórus méretét illeti: a felvételen négy szólista mellett további négy énekes hallható a ripieno, azaz kórust igénylő részekben. Ennek a talán szokatlannak tűnő, szinte minimalista felfogásnak az eredménye a rendkívüli áttetszőség, valamint a zenekar és az énekesek közötti természetes egyensúly. A felvételen a passió nyitókórusát hallhatjuk, mely „egyrészt előkészít a szenvedéstörténet drámaiságára, másrészt a megdicsőült Krisztus képét rajzolja meg”.1 A passió 296 évvel ezelőtt, 1724 nagypéntekjén hangzott fel először a lipcsei Szent Mihály-templomban.

Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm
In allen Landen herrlich ist!
Zeig uns durch deine Passion,
Dass du, der wahre Gottessohn zu aller Zeit,
Auch in der größten Niedrigkeit,
Verherrlicht worden bist!

Urunk, mi Uralkodónk,
kinek dicsősége betölti az egész Földet,
mutasd meg a Te szenvedésed által,
hogy Te – az igaz Isten fia minden időkben –
a legnagyobb megaláztatásban is
megdicsőülsz.

 „Örök és hipermodern egyszerre, vagy pontosabban: rá van a legnagyobb szükségünk” – írta Pilinszky János Bachról egy János-passió előadás után.

SCHALK
FOTÓ: STAATSBIBLIOTHEK ZU BERLIN – CC
Fotóalbum