Barangolás az Internet Archive könyvtárában

Az amerikai Internet Archive (Internetarchívum) 1,4 milliós beszkennelt könyvállományának jelentős része online olvasható vagy digitálisan kölcsönözhető.  A zenei tartalmakra koncentrálva bemutatjuk az archívum használatát.

Ismertetőnkben a következő kérdésekre igyekszünk válaszolni:

  • Mi az Internet Archive?
  • Hogyan tájékozódhatunk benne?
  • Hogyan olvashatjuk vagy kölcsönözhetjük a könyveket?
  • Hogyan hallgathatunk meg zenéket, hanganyagokat?

Mi az Internet Archive?

Az Internet Archive – Internetarchívum (IA) – egy amerikai székhelyű non-profit digitális könyvtár, melynek fő célja, hogy kutatóknak, tudósoknak, diákoknak hozzáférést biztosítson digitális és digitalizált tartalmakhoz. 1996-os alapítása óta az IA  közhasznú szervezetként működik, elsősorban adományokból tartja fenn magát. 

Az IA számos projektje közül a legismertebb és legrégebben működik az internetoldalak archiválása. Az archívum Wayback Machine nevű weboldalkeresőjével jelenleg 424 milliárd (!) archivált internetoldalt érhetünk el,  köztük akár 10-15 éve megszűnteket is, melyeket a Google vagy más hagyományos keresők nem találnak meg. A 2000-es évek óta egyre inkább bővülnek az IA egyéb tartalmai is, köztük a könyveket, hang- és videóanyagokat tartalmazó gyűjtemények. 

Az IA-ban alapvetően kétféleképpen tájékozódhatuk: tematikus gyűjtemények, illetve dokumentumtípusok szerint. A gyűjteményeket és algyűjteményeket a főoldalon megjelenő szürke téglalapok jelölik, a dokumentumtípusok menüjét a főoldal legfelső, fekete sávjában találjuk. 

Tájékozódás gyűjtemények szerint

Az IA nyitó oldalán megjelenő ikonok (szürke téglalapok) a főbb gyűjteményrészek között igazítanak el: választhatunk például az amerikai, kanadai, európai könyvtárak dokumentumai, közösségek és internetes kiadók zenei anyagai, folyóiratok, videó-, fotógyűjtemények közül. 

Könyvtárak gyűjteményei

A fő gyűjteményrészek algyűjteményekre oszlanak, így néhány kattintással eljuthatunk a nyitó oldalról mondjuk a Bostoni Közkönyvtár Danel Defoe-gyűjteményéig vagy éppen a  Skót Nemzeti Könyvtár zenei témájú könyveiig (European Libraries –> National Library of Scotland –>Music at the NLS). Az algyűjteményeken belül  a digitalizált dokumentumok címlapját látjuk, ezekre kattintva közvetlenül elérhetjük őket. 

A Skót Nemzeti Könyvtár zenei témájú könyvei az IA gyűjteményében

A gyűjteményekben és algyűjteményekben a képernyű bal oldalán látható szempontok szerint lehet keresni, válogatni. Kereshetünk kulcsszóra és/vagy szelektálhatunk dokumentumtípus (szöveg, kép, hangdokumentum stb.), a megjelenés éve, témakör, gyűjtemény és nyelv szerint. Páldául a European Libraries (Európai könyvtárak) főgyűjteményen belül választhatjuk a zene (music) témát, majd a francia nyelvű dokumentumokat, így 58 találatot kapunk. Természetesen rengeteg variáció adódik, érdemes intuitív módon kísérletezni a keresési, szűkítési lehetőségekkel. 

Tájékozódás fő dokumentumtípusok szerint

Az IA nyitó oldalán a felső fekete sávban megjelenő menüsor a főbb dokumetumtípusokat mutatja: Weboldalak, Könyvek, Video, Audio, Szoftver, Képek. A Books (Könyvek) feliratra kattintva előjön egy almenüsor, ekkor érdemes az All Books (Összes könyv) almenüpontra kattintani. Így a könyvek főoldalára jutunk, ahonnan mintegy 4,3 millió könyv érhető el. A keresés, a találatok szűkítése a bal oldali oszlopban megadott szempontok szerint lehetséges. A Liszt keresőszóra például 418 találatot kapunk.

Találatok a Liszt keresőszóra

A könyvek nagyobb része – amelyek alatt narancssárga könyv ikont látunk – azonnal olvasható. Egy másik részük – amelyek alatt Borrow (Kölcsönzés) felirat látszik – regisztráció után ingyenesen kölcsönözhető

Hogyan olvashatjuk vagy kölcsönözhetjük a könyveket?

Bármely narancssárga ikonos könyv borítójára vagy címlapjára kattintva megnyílik az olvasóablak,  ahol a könyvet beszkennelt formában azonnal olvashatjuk, és lapozgathatunk benne. A könyv szövegében bármely szóra kereshetünk, a találatokat kis kék ikonok fogják jelezni az alsó oldalszám-egyenesen. A kék ikonokra kattintva automatikusan a találathoz (a keresett szó adott előfordulásához) lapoz a rendszer. 

Az olvasóablakban lapozhatunk, kereshetünk a könyvekben

A Borrow (Kölcsönzés) feirattal ellátott mintegy 1,4 millió könyvet beszkennelt formában elektronikusan kölcsönözhetjük – két hétre. A kölcsönzéshez szükség lesz regisztrációra (jobbra fönt Sign In menüpont, majd Sign Up link), ennek során email-címet és jelszót kell megadni. A kölcsönzéskor nem magát a beszkennelt dokumentumot, hanem egy ACSM-fájlt fogunk letölteni, amely két hét után automatikusan működésképtelen lesz. Az ACSM-fájlra kattintva tudjuk olvasni a kölcsönzött könyvet, de csak akkor, ha van az okoseszközünkön vagy számítógépünkön Adobe Digital Editions szoftver.  Ha nincs, akkor ingynesen letölthetjük és installálhatjuk a programot erről az oldalról

Az Internet Archive tehát részben hagyományos kölcsönkönyvtárként működik azzal a különbséggel, hogy a rendelkezésére álló nyomtatott könyveket beszkennelve kölcsönzi. A CDL (kontrollált digitális kölcsönzés) eljárásrendje szerint mindig csak annyi digitális másolat kölcsönözhető egyszerre, ahány nyomtatott példányban megvan a dokumentum az IA raktárában. A népszerűbb könyvek esetében gyakran várólisták alakultak ki, az IA azonban nemrég bejelentette, hogy a világjárvány ideje alatt, egyelőre június 30-ig június 15-ig eltekint a példányszám-korlátozástól, és kölcsönözhető állományát Vészhelyzeti Könyvtárrá nyilvánítja. Ez azt jelenti, hogy közel másfél millió, jórészt angol nyelvű könyv most  jóval szélesebb körben, egyszerűbben kölcsönözhető digitálisan – akár Magyarországról is. A korábban azonnal olvasható, beszkennelt állomány továbbra is úgyanúgy elérhető, mint eddig.

Hogyan hallgathatunk meg zenéket, hanganyagokat? 

Az IA nyitó oldalának menüjében az  Audio feliratra kattintva előjön egy almenü, ekkor érdemes az All Audio (Összes audio) almenüpontra kattintani. Így jutunk a hanganyagok főoldalára, ahol több mint 10 milló hangdokumentum, zenei felvétel között kereshetünk vagy böngészhetünk. Az anyagok egy részébe csak belehallgathatunk, másokat különféle formátumokban (tömörített OGG vagy MP3, illetve veszteségmentes FLAC) le is tölthetünk. Számos könyvtár tette elérhetővé például digitalzált gramofonlemez-gyűjteményét, érdemes kutakodni akár ittitt vagy itt.  

Zenei felvételek a Netlabels gyűjteményben

Kortárs komoly- és könnyűzenei felvételek is meghallgathatók és letölthetők például a Netlabels gyűjteményből, amely “virtuális lemezcégek”  szabad felhasználású (Creative Commons) anyagait tartalmazza. A Netlabels anyagai között kincseket találhatnak azok, akik szeretik a különféle kísérleti, elektronikus és ambient  műfajokat. 

SCHALK ENDRE KORNÉL
ILLUSZTRÁCIÓ: FSZEK
Fotóalbum