A Central European String Quartet kedvenc felvételei

Bár az élő zene varázsát nehéz pótolni, szebbnél szebb koncertek közül válogathatunk az online térben is. Új sorozatunkban a Zenei Gyűjteménnyel kapcsolatban álló előadóművészek ajánlanak kiváló felvételeket. Miranda Liu és  a Central European String Quartet tagjai egy-egy Brahms-, Schubert-, Beethoven- és Rodrigo-zeneművet választottak.

Central European String Quartet

A Central European String Quartet fiatal, virtuóz zenészekből álló együttes, amelyet innovatív projektek, izgalmas műsorok jellemeznek. A Zenei Gyűjteményben legutóbb emlékezetes koncertsorozat keretében állították párhuzamba Bartók és Debussy munkásságát, kamaraműveit. Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa) és Szabó Judit (cselló) ajánlja most néhány kedvenc felvételét. Mind a darabokat, mind az előadókat a művészek választották – mi néhány kiegészítő információval igyekszünk kedvet csinálni megtekintésükhöz.   

Brahms: 1. szimfónia – Berlini Filharmonikusok / Nikolaus Harnoncourt (1996)

A négy éve elhunyt osztrák karmester, Nikolaus Harnoncourt a historikus előadásmód egyik apostolaként lett világhírű. Pályáját az 1950-es években a barokk zene korhű értelmezésével kezdte, később folyamatosan szélesítette repertoárját. A bécsi klasszika mesterei (Haydn, Mozart, Beethoven) mellett nyitott a romantika felé is: az 1990-es években mind a négy Brahms-szimfóniát fölvette a Berlini Filharmonikusokkal. Érdekes megfigyelni, hogy a régizenével kapcsolatos mélyreható tudása hogyan befolyásolja Brahms-interpretációját. 

Schubert: C-dúr kvintett D. 956 – Pablo Casals és a Végh Quartet (1961)

Schubert 1828-ban írt darabja a vonós kamarazene irodalmának egyik legszebb alkotása, amelyben a kettőzött csellószólam teremt hangzásbeli és szellemi mélységet. Benjamin Britten az 1960-as években így írt: „a zenetörténet leggazdagabb és legtermékenyebb másfél éve az volt, amelyben Franz Schubert megírta a Téli utazást, a C-dúr szimfóniát, utolsó három zongoraszonátáját és a C-dúr vönósötöst…”. Az előadókat bizonyára nem kell külön bemutatni: Pablo Casals minden idők egyik legnagyobb csellistája volt, a  Végh Sándor vezette Végh Quartet pedig elsősorban Beethoven és Bartók vonósnégyeseinek tolmácsolásával lett világhírű. A felvétel 1961-ben készült a Prades-i fesztiválon.

Beethoven: D-dúr hegedűverseny Op. 61, Szeptet Op. 20

A régi felvételek mellett itt egy egészen friss, amely 2019-ben jelent meg a Sony kiadásában. Az album gerincét Beethoven hegedűversenye adja, amelyet lenyűgöző virtuozitással és humánummal tolmácsol Leonidas Kavakos – egyszerre hegedűs szólistaként és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara karmestereként. A görög művész napjaink egyik legismertebb, legkeresettebb hegedűse. Hangszere 2017 óta az 1734-ből származó “Willemotte” Stradivarius. 

Rodrigo: Concierto de Aranjuez, Op. 30

A Concierto de Aranjuez a XX. század legnépszerűbb zenei alkotásai közé tartozik. 1939-ben írta Joaquín Rodrigo spanyol komponista, akit az aranjuezi spanyol királyi kastély épülete és  kertje ihletett meg. Az eredetileg gitárversenyként komponált, színpompás, fantáziadús mű átiratát Naoko Yoshino Londonban született japán hárfaművész és az Orchestre d’Auvergne kamarazenekar adja elő. 

SCHALK
FOTÓ FORRÁSA: CENTRAL EUROPEAN STRING QUARTET
Fotóalbum