Új ECM-jazzalbumok érkeztek

Izgalmas jazz-CD-k érkeztek könyvtárunkba az ECM kiadótól. Anuar Brahem, Tomasz Stańko, Craig Taborn és Avishai Cohen albumai  már kölcsönözhetők.  Nézzenek szét újdonsággalériánkban!

Le Voyage de Sahar – Anuar Brahem albuma

A Blue Maquam a 2017-es év egyik szenzációszámba menő jazzalbuma volt,  amelyen a tunéziai oud-játékos, Anuar Brahem olyan világsztárokkal működött együtt, mint Dave Holland, Jack DeJohnette és Django Bates.  A tradicionális arab makám zene és a kortárs jazz fúzióját élményszerűen prezentáló lemez világszerte kivívta a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését. Újdonságaink között van Anuer Brahem korábbi, Le Voyage de Sahar című albuma is, amelyen az oud mellett zongora és harmonika idézi föl egy szaharai (zenei) utazás titokzatosan keleties hangulatát.

A December Avenue a 2018-ban elhunyt világhírű lengyel freejazz-trombitás, Tomasz Stańko utolsó stúdiólemeze, amelyen hagyományos kvartett felállásban játszik kísérletezően újító zenét. Az albumot a lengyel író, Bruno Schulz munkássága ihlette, Stańko két számot is neki ajánlott.

Craig Taborn ma az egyik legmegbecsültebb amerikai jazz-zongorista, akinek 2017-ben megjelent Daylight Ghosts című kvartett-albuma  az Irish Times kritikusa szerint „eklektikus és epizodikus, mint egy óvatosan felkavaró művészfilm, benne izzik az invenció tüze, mégis olyan nyelven szól, amit Taborn elődei is megértettek volna”. 

Avishai Cohen neve ismerősen csenghet a jazz kedvelői számára, de nem árt tudni, hogy két különböző izraeli származású muzsikusról van szó, akiket véletlenül ugyanúgy hívnak. Egyikük bőgős és énekes, másikuk, a talán kevésbé ismert, trombitás. Gyűjteményünkbe utóbbitól érkezett három album is. Különösen ajánljuk közülük az Into the Silence címűt, Cohen debütáló ECM-lemezét, amely elégikus, tűnődő hangon állít emléket a trombitás elhunyt édesapjának. 

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum