Amor Roma

Hatalmas érdeklődés kísérte a január utolsó estéjén könyvtárunkban tartott kamarakoncertet, melyen Gémes Katalin, Szászvárosi Sándor és Tegyei Zoltán  az itáliai barokk muzsikából adott ízelítőt a több mint százfős közönségnek.

Gémes Katalin

A bel canto hazájában, Itáliában már a 16. században is a vokális műfajok képviselték a zenei élet gerincét. Az egyházi használatra szánt számos mise és motetta mellett e térségben bontakozott ki a világi zeneművészet legújabb formája, az opera is. E gazdag, változatos  érzelmi affektusokat megelevenítő zenei anyagból válogatott ezen az estén Gémes Katalin (ének), Szászvárosi Sándor (barokk cselló) és Tegyei Zoltán  (csembaló). 

Tegyei Zoltán és Szászvárosi Sándor

A tudatos szelektálás eredményeként a vokális darabokat és operarészleteket a szerelem témája kapcsolta össze, annak teljes érzelmi skáláját megjelenítve a boldogságtól a fájdalomig. Gémes Katalin lírai mezzoszopránja érzékenyen közvetítette az emóciókat és a gondolatokat. Ezek követésében sokat segített, hogy kinyomtatva kézbe vehettük  az olasz szövegek magyar fordítását. Az énekes darabok (Caccini, Vinci, Carissimi, Monteverdi művei) közé ékelődve Marcello és Vivaldi e-moll csellószonátáját hallhattunk Szászvárosi Sándor és Tegyei Zoltán előadásában. Megragadó volt e nemesen egyszerű darabok melodikus szépsége és a gyors tételek táncossága is, nem csoda, hogy a közönség kitörő lelkesedéssel, hatalmas tapssal fogadta az előadást. 

Kikövetelte a közönség a ráadást

A ráadás után, a koncertről távozóban többen megjegyezték, hogy nagyszerű élményben volt részük. Köszönet az emlékezetes estéért, a remekül felépített programért a művészeknek! 

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotógaléria