Blue Note-klasszikusok érkeztek

A jazz kedvelőinek valószínűleg nem kell különösebben bemutatni a Blue Note lemezkiadót. Egy rádióműsorban nemrég egy neves magyar jazz-zenész azt mondta, ő és muzsikus társai a 60-as 70-es években rendkívül egyszerűen gondolkodtak a lemezcégről:  ami Blue Note, az csak jó lehet. 

Az 1939-ben alapított amerikai kiadó azzal írta be a nevét a jazztörténelembe, hogy az 1950-es évek közepétől felkarolta a modern (hard bop) jazzstílus legnagyobbjait. Olyan fantasztikus zenészek albumait jelentette meg, mint Art Blakey,  Horace Silver, Clifford Brown, Sonny Clark, Hank Mobley, Thelonious Monk, Cannonball Adderley, Miles Davis, John Coltrane. A 60 as-évek nagy Blue Note-albumain pedig olyan legendák játszanak, mint Wayne Shorter, Herbie Hancock, Grant Green, Kenny Burrell, Dexter Gordon, Freddie Hubbard, Lee Morgan. Támogatta a kiadó az avantgarde (free) jazzt is például Eric Dolphy és Ornette Coleman megjelentetésével. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a Blue Note lemezei alapján nagyjából meg lehet írni a modern jazz történetét, nélkülük viszont biztosan nem. Akik azt firtatják, mi lehet(ett) a kiadó sikerének titka, azok általában három dolgot szoktak említeni. Az egyik, hogy számos lemezcéggel ellentétben a Blue Note nem fukarkodott a stúdióidővel, hagyta, hogy az előadók annyiszor rögzítsenek egy-egy számot, ahányszor szükségesnek érzik.  A másik sikertényező a legendás hangmérnök, Rudy von Gelder volt, aki különösen a fúvósók hangját tudta minden kollégájánal élethűbben lemezre varázsolni. A harmadik fontos dolog az albumborítók grafikai igényessége és sajátosan jellemző stílusa – ma is élményszámba megy kézbe venni őket.

A könyvtárunkba most érkezett klasszikus Blue Note-albumok  az RVG Edition sorozat tagjai. Maga Rudy van Gelder remasterelte őket saját eredeti mesterszalagjairól. A sorozat tagjai szándékosan másként szólnak, mint az eredeti lemezek:  kiemeltebb magas hangokal és kicsit “monósabban”, szűkebb sztereó hangszínpaddal. Mindegyik album az 50-es 60-as években jelent meg először, és azóta rengeteg kiadást ért meg mind az LP-, mind a CD-korszakban. Megtekinthetők alábbi újdonsággalériánkban, és már kölcsönözhetők könyvtárunkból.

SCHALK
Külső fotóalbum