Interaktív fagottfiesta

Remek hangulatú koncertet adott könyvtárunkban tegnap este Lakatos György fagottművész fiatal tanítványaival.  A fagottkvartett nem éppen szokványos formáció, de az este nem csak ezért bizonyult izgalmasnak.

Azt már megszokhattuk, hogy Hatkor az ötpacsirtában című kortárs zenei sorozatunk házigazdája, Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző nagyon érdekes zenetörténeti szepontokat vet fel, amikor  felkonferálja az elhangzó darabokat. Tegnap este viszont maguk a zenészek sem maradtak szótlanok: Lakatos György fagottművész, a Zeneakadémia fúvós tanszékének vezetője szellemes és tanulságos párbeszédbe bocsátkozott mind Madarász Ivánnal, mind az egyre oldottabbá, lelkesebbé váló közönséggel. Szóba kerültek zenei műfajok (kánon, fúga, madrigál), a zenei karakter kérdései, a zene szinte megfoghatatlan, főként a régi korokra jellemző nemzeti hovatartozása (franciás, olaszos, spanyolos jellege).

Ha lenne olyan műfaj, hogy játékosan ismeretterjesztő, interaktív hangverseny, akkor a tegnapit valami ilyesminek lehetne nevezni. 

Lakatos György és Madarász Iván bevonták a közönséget – ha nem is a zenélésbe, de a játékba

De az est hagyományos értelemben vett koncertként is örömteli volt. A fagott inkább csak nagyzenekarokban elbújtatott hangszerként ismerős, kamarazenében, főleg kvartett felállásban ritkán hallható. Most végre testközelből érzékelhettük humánus, az emberi hangkarakterhez közel álló zengését. A reneszánsz kóruszenei átiratoknál érződött leginkább, hogy bizony ez a gyakran tréfás (buffon) karakterrel azonosított instumentum emelkedetten, finoman énekelni is tud. Lakatos György pajkos szerénytelenséggel meg is jegyezte, hogy szerinte a fagott a hangszerek királya, és ez után az este után azt kell mondanunk, van ebben valami…

Vastapssal ért véget a koncert

A műsorban a reneszánsz darabok párbeszédbe léptek a kortárs művekkel, azt bizonyítva, hogy talán nincs is köztük olyan nagy távolság, mint gondolnánk. Különösen hatásosan szólaltak meg a hagyományos  (nép)zenei alapú – ír, grúz – dallamok a Lakatos György mellett Fábry Bálint, Hartenstein Péter és Simonics Viktória alkotta kvartett szívvel-lélekkel teli előadásában. 

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum