Zengés a mélyből

Egy különleges hangszerrel, a monochorddal ismerkedhettünk meg a tegnap este könyvtárunkban tartott, bensőséges hangulatú, interaktív előadáson.

Az esemény nem is annyira előadás volt, mint inkább koncert, beszélgetés, relaxálás  és közös improvizáció egyszerre.  Bódi Zsófia énekművész, zeneterapeuta és Frank Péter monochordkészítő és -játékos két nagyméretű hangszerrel érkezett, amelyeket asztalokra fektetve, egy kicsit a hárfa pengetésére emlékeztetően szólaltattak meg. A monochord hangját nehéz körülírni, talán olyan, mintha az idő és a tér mélyéről érkezne egy monoton, mégis gazdag hangzuhatag, léleknyugtató zengés.

Monochord-improvizáció

A hangszer ellazító, feszültségoldó hatását a teremben jelenlévők is hamar megtapasztalhatták, amikor az est bevezetéseként Bódi Zsófia adventi énekeket adott elő monochord-kísérettel. A teremre telepedő emelkedett és békés hangulatban ezután Frank Péter beszélt a hangszer felépítéséről, történetéről, készítésének módjáról, zeneterápiás felhasználási lehetőségeiről. Kérdezni is lehetett a két előadótól, így tudhattuk meg, hogy

a monochordot nemcsak hallgatni lehet, hanem a mellkasra vagy a hátra helyezve érezni is.

Ezen a módon még közvetlenebbül fejtheti ki hatását a rezgések harmóniája.

Volt, akit a hangszer húrozása érdekelt, így derült ki, hogy Frank Péter tervbe vette, kipróbálja bélhúrokkal is a jelenleg zongora-, gitár- és citerahúrokkal felszerelt instrumentumot. Érdekes volt, amikor az előadók bemutatták a finomabb és a dinamikusabb  pengetési mód különbségét.

Az éneklés előtt egy kicsit mozogtunk is
Ki lehetett próbálni a hangszereket

Az est második felében előbb a két előadó énekes-hangszeres bemutatóját hallhattuk, majd közös improvizáció kezdődött. Úgy tűnt, a monochord hangjához szívesen és könnyen csatlakoznak a jelenlévők Bódi Zsófia kedves invitálására. Jó érzés volt ellazulni, dúdolás vagy éneklés közben egy kicsit meg is mozgatni a testünket. Az est programjának végére érve még sokáig a teremben maradt a közönség, sokan körbevették és saját kezűleg kipróbálták a monochordokat, voltak, akik az előadókkal beszélgettek még.  

Köszönjük a különleges élményt minden résztvevőnek!

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum