Michael Stephans: Experiencing Jazz

Michael Stephans amerikai író, költő, egyetemi tanár és jazzdobos könyve a feje tetejére állítja a jazztörténeti bevezetés hagyományos műfaját.

A legtöbb hasonló könyv időrendben térképezi fel a jazz históriáját a New Orleans-i gyökerektől a swing, bebop, hard bop, fúziós jazz korszakain és nagy alakjain keresztül napjainkig. Stephans újítása, hogy a hangszerekből  és az előadókból indul ki, elbeszélése tehát nem egyenes vonalú, inkább körkörös. Míg egy hagyományos jazztörténeti munka például Coleman Hawkinst a swingkorszak fejezetén belül, történeti kontextusban tárgyalja, addig Stephans a tenorszaxofont bemutató fejezetben ismerteti „Hawk” munkásságát. A módszer előnye, hogy világosabbá válnak a stílus- és hatástörténeti összefüggések: például Hawkins és kortársa, Lester Young soundjának összehasonlítása mellett szóba kerülhet az is, hogyan hatottak olyan későbbi szaxofonosokra, mint Sonny Rollins, Stan Getz és John Coltrane.

A könyv egyik fő szempontja, hogy mire érdemes figyelni zenehallgatás közben

Ez a szokatlan megközelítés azért tűnik logikusnak, mert a könyv valójában nem is annyira jazztörténet, mint inkább kalauz a műfaj befogadásához. A szerző azokat a jazz iránt vonzódó érdeklődőket igyekszik megszólítani, akik segítséget igényelnek az előadók, stílusok, alműfajok, albumok, kiadók, zenehallgatási formátumok közötti eligazodáshoz. A könyv egyik fő szempontja, hogy mire érdemes figyelni zenehallgatás közben, hogyan működik az összjáték és az improvizáció, mitől lesz jó egy szóló. Stephans színesen, érdekesen magyaráz és mesél, sokszor személyes emlékeket is felidéz egy-egy előadóval kapcsolatban. Könyve sok érdekes információval szolgálhat azoknak is, akik nem ma kezdték a jazzel való ismerkedést. Minden fejezet végén az adott hangszer egy-egy jeles kortárs előadója (például Joe Lovano, John Patitucci, Roswell Rudd) ad személyes eligazítást, ezt követi az ajánlott weboldalak és ajánlott irodalom listája. A könyv végén részletes bibliográfia, név-, dalcím- és albummutató található.

SCHALK ENDRE KORNÉL
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum

A könyv megtalálható könyvtárunk gyűjteményében.
Michael Stephans: Experiencing Jazz – A Listener ‘s Companion
Rowman & Littlefield, 2013