Vendégségben a Bartók Emlékházban

Szakmai-tanulmányi nap keretében a Zenei Gyűjtemény munkatársaiként a Bartók Béla Emlékházba látogattunk el július 2-án. Farkas Zoltán igazgató és kollégái bemutatták nekünk a gyönyörűen felújított és kibővített épület kincseit és az intézmény kultúraközvetítő munkáját.

Bartók Béla és családja utolsó magyarországi lakóhelye volt a Budapest II. kerülétében, a Csalán út 29. szám alatt található épület, amely ma a nagy zeneszerző emlékét őrző muzeális intézmény és koncertek helyszíne. A hazai látogatók mellett a világ minden tájáról – az Egyesült Államoktól Franciaországon keresztül Japánig  – érkeznek ide zenei zarándokok, hogy megérintse őket a hely szelleme. Ránk is mély benyomást tett az a puritán, letisztult, átható szépségű tárgyi környezet, amelyben Bartók élt, és amelyből a ház gyűjteménye gazdag bemutatót kínál. 

Az épület második szintjén látható Bartók számos eredeti kalotaszegi népi bútora, íróasztala és Bösendorfer zongorája is, amelyen sok remekművét komponálta. A padlástéri tárlókban használati tárgyak, ruhadarabok, érdekes apróságok idézik meg a zeneszerző, a tudós, a családapa hétköznapjait. Itt tekinthettük meg Bartók népi hangszergyűjteményének néhány darabját is, továbbá tudományos alapossággal rendszerezett rovar- és növénygyűjteményét. Az emlékház archív fotóanyagának és nagyméretű, domborművű térképének segítségével képet kaphattunk a komponista  népzenegyűjtői munkásságáról is, és szemügyre vehettük azt a fonográfot és írógépet, amit gyűjtőútjaira magával vitt.

A Csalán út nevezetes háza 1924-ben épült

Mint megtudtuk, az emlékház tervei szerint hamarosan interkatív zenehallgatási pontokkal bővül a kiállítás – régi népi hangszerek és a modern hangtechnika izgalmas összeházasítása révén. Érdemes lesz tehát újra ellátogatni testvérintézményünkbe annak is, aki korábban már járt ott.

Az emlékház kertjében, Bartók szobra mellett fogadott minket Farkas Zoltán

Köszönjük az emlékház munkatársainak a meghívást, a tanulságos, élményszerű délelőttöt!

SCH
FOTÓ: BARTÓK BÉLA EMLÉKHÁZ, FSZEK
Fotóalbum
(Jogi okok miatt az épületen belül nem szabad fényképezni.)