A szomorúság öröme

Nehéz megmagyarázni, miért ad örömet a szomorú zene, tegnap este könyvtárunk Fogadótermében mindenesetre megtapasztalhattuk ezt a paradoxont. Szászvárosi Sándor (viola da gamba) és Nagy Csaba (lant) szinte lelki gyakorlathoz hasonló koncertjét vastapssal fogadta a termet teljesen megtöltő közönség.

Különös, felemelő érzés volt figyelni a két – élőben ritkán hallható –  hangszer keltette zenei folyamatot: finom, törékeny szépségű műveket hallhattunk a reneszánsz korából.  A lant kissé álmodozó, nazális hangkarakteréhez tökéletesen illett a tenor viola da gamba színgazdag melankóliája, annál is inkább, mert Szászvárosi Sándor harsányságtól mentesen, a pengetős hangszer korlátozott hangerejéhez igazodva gambázott. A viola da gamba szólama többnyire kvázi-improvizatív módón „feldíszítette” a lant játszotta alapokat: ahogy Szászvárosi Sándor felvezetőjében tréfásan fogalmazott: a fenyőfából a díszítményeknek köszönhetően lesz karácsonyfa. 

Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba

Az est a két előadóművész új CD-jének anyagát mutatta be, amely Ars lachrimarum – A könnyek művészete címmel jelent meg. A műsorban szereplő zeneszerzők közül John Dowland a leghíresebb, tőle több dal is elhangzott elmélyült tolmácsolásban, köztük a jól ismert Flow my tears. A régizene barátai egy másik „kedves ismerőst” is felfedezhettek a műsorban: a 17. század közepe óta több évszázadon át számtalan formában játszott La folía téma egy  variációját John Playford tollából hallhattuk (Faronell’s Division on a Ground). Érdekesség, hogy ez a darab eredetileg hegedűre íródott, de igen meggyőzően hangzott a fényes hangszínű viola da gambán is. Élmény volt hallani az olasz Riccardo Rognoni Anchor che col Partire című darabjának virtuóz előadását is. Az estet Nagy Csaba szóló lantjátéka keretezte: a zárlatként elhangzó Dowland Prelude után zsigerileg érzékelhető, katartikus csend telepedett a teremre, majd néhány másodperc múlva hatalmas tapsban és bravózásban tört ki a közönség.

Köszönjük az átszellemült zenélést, a nagyszerű élményt a művészeknek!

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum