Versenyre hangolva

A cselló volt a főszereplő tegnap este szalonunkban, pontosabban a prágai Jan Vichytil Nemzetközi Csellóversenyre készülő növendékek. A Szent István Király Zeneművészti Szakgimnáziumból érkezett fiatalok versenyműsorukat próbálták el élesben több mint százfős közönségünk előtt. Szinte meg sem kottyantak nekik a sok esetben kifejezetten virtuóz darabok. 

Nagyon drukkolunk Balog Nellának, Jász Ábelnek, Kiss Csongornak és Sándor Bálintnak, akik a jövő héten utaznak Prágába a rangos nemzetközi megmérettetésre. Megérdemlik rokonszenvünket ezek a fiatalok, nemcsak azért, mert nagyon tehetségesek, hanem azért is, mert minden jel szerint igazán becsülettel, egymást is segítve, lelkileg spanolva készültek fel a versenyre. Tegnap esti játékuk minden pillanatán érződött az igényesség: nem technikai feladatként adták elő a darabokat, hanem átérzett, interpretált, megértett zeneként. Ha itt-ott előfordultak is apró félrecsúszások, ezek nem befolyásolták a lényeget: a meggyőző, belülről fakadó, őszinte zenélést. 

Kiss Csongor, Jász Ábel, Sándor Bálint, Balog Nella. Drukkolunk nekik

Kiss Csongor és Sándor Bálint részben ugyanazokat a darabokat játszotta – Bach d-moll csellószvitjének Allemande és Sarabande tételét, illetve Frescobaldi Toccataját -, ezért nagyon érdekes volt összehasonlítani előadásmódjukat. Kiss Csongor mély tüzű szenvedéllyel, Sándor Bálint finom intellektualitással, távolságtartóbban, mégis táncosan interpretálta például Bachot. Különösen megragadó volt Jász Ábel és a zongorán kísérő  Forgó Benjámin műsora.  Haydn C-dúr gordonkaversenyének  III. tételét  áttetszően, színesen, élvezetesen feszes tempót véve játszották, Martinů Variációk egy Rossini-témára című darabjának virtuóz futamai pedig végül ovációra késztették a hallgatóságot.

Kovács Kálmán és Balog Nella műsora zárta az estét

Gyönyörű tónusú, mély zengésű csellóhanggal örvendeztetett meg Balog Nella, aki áradóan érzelmesen, egyben pontosan, nagyon hatásosan adta elő nehéz műsorát, benne Sosztakovics Esz-dúr csellóversenyének első tételével és Rosztropovics Humoresque-jével. Öröm volt megismerni előadásában Martinů Variációk egy szlovák témára című, nagyon szép, népzenei ihletésű darabját. Reméljük, a cseh zeneszerző munkája szerencsét hoz neki Prágában. Elismerés illeti a növendékeket felkészítő tanárokat: Agócs Mártát, Sabján Anikót, Ujházi Gyöngyit és Varga Istvánt.

Sabján Anikó konferálta föl az előadókat

Köszönjük az estét minden résztvevőnek, köztük a zongorán kísérő Kovács Kálmánnak és Sabján Anikó tanárnőnek, az Operaház Zenekara csellistájának, aki a műsort felkonferálva értékes háttérinformációkat osztott meg velünk a darabokról és az előadókról. 

A koncert az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben című sorozatunk része volt. 

SCHALK
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum

Versenyre hangolva” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.