Áriák ünnepe

A koncert után a közönség soraiból valaki megjegyezte, neki ez az este karácsonyi ajándéknak is beillett. Bede Blanka és Süle Dalma december 14-én szalonunkban tartott nagy sikerű ária- és dalestet.

Bede Blanka Pergolesit énekel
Süle Dalma Haydn Teremtés oratóriumából is előadott egy részletet

Mindkét fiatal művész a Zeneakadémia hallgatója: Bede Blanka operanének mesterszakon Hruby Edit növendéke, míg Süle Dalma dal-oratórium mesterszakon Kiss B. Attila osztályába jár. Rendkívül változatos, szép műsoruk Pergolesitől Haydnon és Debussyn át egészen Ligetiig ívelt, nagyjából zenetörténeti időrendben haladtunk a régmúlttól a máig.  Bede Blanka előadásában hallhattuk például Mozart Figarójából  Suzanne egyik áriáját, Gounod Faustjából Margit ékszeráriáját, de Massenet Manonjából is megelvenítette az életerős, bizakodó címszereplőt. A sérülékeny, elkeseredett Manont már Süle Dalma idézte meg, akinek műsorában többek közt Schubert és Debussy egy-egy remek dala is szerepelt.

Befejezésül Vivaldi Gloriájának egy részlete is elhangzott

Nemcsak a technikailag hibátlan előadásra törekedett a két énekesnő, hanem arra is, hogy az áriákban, dalokban rejlő érzelmeket színpadi eszközökkel kifejezzék, átadják a közönségnek. A művek befogadását megkönnyítette a konferálás: a szöveges felvezetés egy kicsit kontextusba helyzete az elhangzó áriákat és dalokat azok számára is, akiknek nincsenek mély zeneirodalmi ismeretei. Emelkedetten ünnepi  hangulatban zárult az este Vivaldi Gloriájából a Laudamus te közös előadásval.

Köszönjük a felejthetetlen élményt minden résztvevőnek, köztük a zongorakíséretről gondoskódó Thiago Bertoldinak és Cseh Dalmának. A program az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteménybven sorozatunk része volt. 

SCH