A betűk szárnyain – beszélgetés Sass Sylviával

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára fogadóterme
2018. október 30. (kedd) – 17:30

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1951-ben született Budapesten. Alig húszesztendősen, friss diplomásként szerződtette a Magyar Állami Operaház. Lírai és drámai szoprán szerepek tucatjaiban tündökölt a magyar operajátszás “aranykorában”, ezzel párhuzamosan külföldi felkérések sorozatának tett eleget a világ legfontosabb operai fellegváraiban; – a teljesség igénye nélkül – a milánói Scala Manon Lescaut-ja, a londoni Covent Garden Giseldája, Violettája és Normája, a bécsi Staatsoper Mimìje, a brüsszeli La Monnaie Alkésztisze, a new york-i Metropolitan Toscája. Visszatérő, ünnepelt fellépője volt továbbá a legrangosabb zenei fesztiváloknak, úgy mint a Salzburgi Ünnepi Játékok vagy az Aix-en-Provence Fesztivál. Több tucat Hungaroton-, Philips- és Decca-stúdiófelvétel őrzi kivételes hangmatériája, pályája zenitjén nyújtott alakításai lenyomatát. Mint ösztönös művész, valódi polihisztor, Sass Sylvia már operaénekesi pályafutása közben is más művészeti ágak, önkifejező eszközök után kutatott; a festészetben éppen olyan természetességgel lelt rá egyéni alkotói nyelvére, mint ahogyan mondjuk önéletrajzi ihletésű írásaiban tökéletes szimbiózist képes kialakítani önmaga és olvasóközönsége között. Írói munkássága legfrissebb produktuma A szárny című kötete, mely immáron a negyedik a sorban.

A megrendezésre kerülő, vetítésekkel egybekötött beszélgetőesten megelevenednek Sass Sylvia negyedszázados operai pályájának legfontosabb állomásai, s legkedvesebb felvételei kapcsán a művész olyan legendás karmesterek alakját idézi meg, mint Lukács Ervin vagy a hazai operajátszást felvirágoztató Lamberto Gardelli. A zenei időutazás, az emlékek felidézése mellett természetesen bepillantást nyerhetünk nemrég megjelent könyve keletkezésének körülményeibe a múlt, jelen és jövő tükrének fénytörésein keresztül…

Sass Sylvia beszélgetőpartnere Székács Barbara.

Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a bandoli@fszek.hu e-mail-címen, a 411 5011-es telefonszámon vagy személyesen, a könyvtár aulájában található központi információs pultnál lehet.

B. G. 
PORTRÉFOTÓ: VÁRHELYI KLÁRA
Fotóalbum