Orosz kerékvágásban

Mitől „oroszos” az orosz zene? Hogyan fért meg Borogyin életében a kémikusi és a zeneszerzői karrier?  Miért „javította ki” Rimszkij-Korszakov gátlástalanul  pályatársai műveit? Mennyi az igazságtartalma Sosztakovics híres-hírhedt Testamentumának? Nemrég került könyvtárunkba Papp Márta zenetörténész tanulmánykötete Orosz kerékvágás címmel, amely válaszol ezekre az érdekes kérdésekre is.

A kötet anyagát adó, épp egy tucatnyi tanulmány három és fél évtized munkájának gyümölcse: 1983 és 2016 között jelentek meg zenei folyóiratokban, könyvekben, vagy hangzottak el rádióelőadások formájában. Szerzőjük, az idén elhunyt Papp Márta zenetörténész, a Zenekadémia tanára, rádiós ismeretterjesztő a 19. századi orosz zene, különösen Muszorgszkij szakértőjeként szerzett megbecsülést. Oroszországi könyvtárakban, archívumokban kutatva tárt fel olyan témákat, amelyek nemcsak a zenével hivatásszerűen foglalkozók, hanem az érdeklődő zenebarátok számára is izgalmasak lehetnek.

A Rózsavölgyi és Társa kiadásában az idén megjelent kötet jeletős részét (mintegy száz oldalt) a Muszorgszkijról és a Borisz Godunovról szóló, rendkívül alapos tanulmányok teszik ki, ezek inkább szakmabeleiknek szólnak. Ám  jó néhány olyan szöveg is helyett kapott a könyvben, amely zenetörténeti érdekességek, rejtélyek kibogozását, vagy éppen híres zeneszerzők portréjának megfestését tűzte ki célul, a legjobb értelemben vett ismereterjesztés szándékával. Ilyen például a Borogyin és a Rimszkij-Korszakov emberi-művészi arcélét kirajzoló két szöveg, de nagyon érdekes az orosz zene népzenei gyökereit feltáró tanulmány vagy a Sosztakovics önéletrajzi Testamentumának valósághűségét  boncolgató írás is.

A könyvtárunkból kölcsönözhető könyvet jó szívvel ajánljuk minden zenebarátnak!

SCH-