Varázslatos reneszánsz

A Musica Rediviva kamaraegyüttes koncertjével indult szeptember 15-én őszi rendezvényeink sora ideiglenes épületünkben, a Központi Könyvtárban. A Fogadótermet zsúfolásig megtöltő közönségnek – a nagy tapsból ítélve – kedvére volt a zenei időutazás: az együttes tagjai történelmi jelmezben, korhű hangszereken szólaltatták meg a reneszánsz kor muzsikáját.

A régizene világán belül mintha egy kissé háttérbe szorulna a reneszánsz kor: legalábbis a barokk zenei koncertek, megjelenő hangfelvételek számához képest kevesebbet hallani a 14-16. század zenéjét. Pedig ez a legalább három évszázadnyi zeneanyag rendkívül változatos, részben a világi hatások miatt a mai kor embere számára is jól befogadható. Különösen így van ez, ha olyan értő muzsikusok tolmácsolják, mint a kifejezetten a reneszánszra specializálódott Musica Rediviva tagjai.  Szak Cecilia (lant, diszkant és tenor viola da gamba), Lévai Zsuzsa (lant, viola da braccio), és Sándor Júlia (flauto dolce) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztek, előadóként bejárták a világot Japántól Új-Zélandig. Az átszellemült figyelemből és a nagy tapsból ítélve ezúttal is sikeresen kalauzolták a közönséget a régi évszázadok zenei világában.

Szak Cecilia , Lévai Zsuzsa  és Sándor Júlia reneszánsz muzsikát játszottak korhű jelmezben és hangszereken

Az élmény teljességéhez persze hozzájárult a történelmi viselet és a korhű instrumentumok egyedi hangzásvilága is. Izgalmas volt hallani a többféle viola da gambát, a reneszánsz és a barokk zene egyik fő vonós hangszerét, és az “édes hangú” reneszánsz furulyákat (flauto dolce).

A koncert a Vietorisz-kódexből való darabokkal kezdődőtt, majd angol földről származó zene következett, ezután németalföldi és itáliai mesterek kompozíciói csendültek fel. A lengyel királyi udvar muzsikájával folytatódott a zenei utazás, és ahogy Szak Ceciliától megtudtuk, majd hallhattuk is, a reneszánsz lengyel zene változatos ritmikai megoldásaival tűnik ki a korból. Végül ismét magyar földre érkeztünk: a Kájoni- és a Vietorisz-kódexből származó vidám, táncos darabok zárták a műsort.

A koncert a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szervezésében valósult meg.

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum