Megnyílt a Zenei Gyűjtemény kiállítása

A kulturális örökség napján, szeptember 15-én megnyílt a Zenei Gyűjtemény múltját és jelenét, kultúraközvetítő munkáját áttekintő kiállítás a FSZEK Központi Könyvtár Aranyszalonjában. Szerettel várunk mindenkit!

Célunk, hogy gyűjteményünkkel és rendezvényeinkkel a zenekulturális örökség őrzői és átadói legyünk – erről a misszióról igyekszik képet festeni a 11 tárlóban bemutatott anyag. Az állomány jellegzetes, érdekes darabjai és fényképek tükrében felidézzük az 1964-ben alapított intézmény hőskorát: a régi katalóguscédulák világát, és bemutatjuk, hogyan fejlődött szakkönyv-, kotta- és hangzóanyag-állományunk. Felvillantjuk a hanghordozók történetét a gramofonhengertől a CD-ig, majd tematikus csoportokba rendezve adunk képet gyűjteményünk fő területeiről. A csoportosítás részben földrajzi (magyar és egyetemes zene, népek zenéje), részben művészeti ágak, műfajok szerinti (klasszikus és könnyűzene, népzene, egyházi zene, opera, dzsessz, táncművészet, előadó-művészet), részben pedig a zenetörténeti korszakokon alapul. Kiemelt figyelmet kapott a magyar zeneművészet, illetve a kortárs magyar zene – melynek könyvtárunk a kezdetektől előmozdítója és népszerűsítője. A QR-kódok segítségével az egyes tárlókhoz kapcsolódó videoanyagok, internetes háttéranyagok érhetők el.

Külön tárló mutatja be a Zenei Gyűjtemény élményt adó rendezvényeit, koncertjeit, tehetséggondozó tevékenységét, hiszen a könyvtár ma már nem egyszerűen információszolgáltató intézmény, hanem az inspirálódás, a kreativitás tere is, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre, az ön- és közösségfejlesztésre.

Az állandó tárlat érvényes kölcsönzőjeggyel vagy 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tekinthető meg  a Bp.  VIII.,  Reviczky utca 1. szám alatt, a FSZEK Központi Könyvtárának 4. emeletén a könyvtár nyitvatartási ideje alatt folyamatosan. 

SCH
A kiállítás fotóalbumát a következő linken lehet elérni:
Fotóalbum