Kiállításra hív a Zenei Gyűjtemény

Edison-féle fonográfhenger, Benjamin Britten kézírása, Stockhausen kör alakú mobil kottája – csak néhány érdekesség arról a kiállításról, amelyre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye invitálja olvasóit és a zenebarátokat.  

A Zenei Gyűjtemény múltját és jelenét, gazdag kollekcióját és kultúraközvetítő munkáját áttekintő tárlat szeptember 15-én nyílik meg a Központi Könyvtár Aranyszalonjában a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából, a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében. A könyvtár küldetésének része, hogy gyűjteményével és rendezvényeivel a zenekulturális örökség őrzője és átadója legyen – erről a misszióról fest képet a sokszínű, 12 tárlóban elénk táruló anyag.

Az intézmény gyűjtőkörét reprezentáló zenei könyvek, kották, hanghordozók mellett érdekes fotók, relikviák, ritkaságok kaptak helyet a polcokon, köztük például Kodály Zoltán, Ralph Vaughan Williams szignálta kiadványok, ma már szinte beszerezhetetlen hanglemezek, régi koncertek műsorlapjai. A tárlat tematikus csoportokba rendezve villantja fel a Zenei Gyűjtemény történetét, de valójában magát a zenetörténetet a középkor egyházi muzsikájától a barokkon és a romantikán keresztül a dzsesszig és a jelen zenéjéig.

Kiemelt figyelmet kapott a magyar zeneművészet, illetve a kortárs magyar zene – melynek kezdetektől előmozdítója és népszerűsítője az 1964-ben alapított Zenei Gyűjtemény. Természetesen az opera és a táncművészet barátainak, a népzenét és könnyűzenét kedvelőknek, de még a gyerekeknek is tartogat érdekességeket a kiállítás. Külön tárló mutatatja be a Zenei Gyűjtemény rendezvényeit, rávilágítva arra, hogy a könyvtár ma már nem egyszerűen információszolgáltató intézmény és gyűjtemény, hanem az élményszerzés, az inspirálódás, a kreativitás, a párbeszéd, az ön- és közösségfejlesztés tere is.

A  szeptember 15-étől folyamatosan nyitva tartó tárlat érvényes kölcsönzőjeggyel vagy 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tekinthető meg  a Bp.  VIII.,  Reviczky utca 1. szám alatt, a FSZEK Központi Könyvtárának 4. emeletén.

SCH
FOTÓ:FSZEK
Fotóalbum