Debussy és Liszt – a kritikai összkiadás új kötetei

Claude Achille Debussy 1918. március 25-én hunyt el Párizsban. Halálának 100. évfordulójához, illetve a világszerte ünnepelt Debussy-évhez kapcsolódóan ajánlunk egy könyvtárunkba újonnan érkezett dokumentumot: a Debussy kritikai összkiadás I. sorozatának 1. kötetét, amely a nagy francia impresszionista zeneszerző korai zongoraműveit tartalmazza.

Többek között olyan híres, népszerű zongoradarabok kottáit találhatjuk a kötetben, mint a Suite bergamasque, a Rêverie vagy a Deux Arabesques.

1997-ben, A tenger kottájának kiadásával kezdődött a francia Durand kiadó hatalmas vállalkozása, hogy a legmegbízhatóbb, friss kutatások alapján összegyűjtse és kritikai kiadásban publikálja Debussy teljes életművét. A jellegzetes kék vászonborítású kötetetek azóta sorra-rendre napvilágot láttak, így a zongoraművek kiadása már befejeződött, de a teljes sorozat egy része tudomásunk szerint máig nem jelent meg. A hiányt a kiadó azzal igyekszik pótolni, hogy egyes művekből papírkötésű, kritikai jegyzeteket nem tartalmazó változatot jelentet meg. A kritikai kiadás tudományos igénnyel és alapossággal készül: olyan megbízható zenei textust közöl, amely referencia lehet kutatók, zenészek, a teljes zenei világ számára. A könyvtárunkban helyben olvasható kötet francia és angol nyelvű bevezető tanulmányt, illetve számos fakszimile kottafotót (első kiadások, kéziratok) tartalmaz.

Szintén újdonság gyűjteményünkben a Liszt-életmű kritikai kiadásának egy kötete (12. pótkötet a zongoraművekhez), amely többek között a Paganini-etűdök első verzióit tartalmazza (Études d’exécution transcendante d’après Paganini).

A Liszt és Debussy összkiadások új kötetei

Liszt Zeneműveinek Új Kiadása (LZK) a Debussy-összkiadáshoz hasonlatos, gigászi vállalkozás, amely 1970-ben azzal a céllal indult útjára az Editio Musica Budapest gondozásában, hogy Liszt Ferenc minden zeneművét megbízható közreadásban tegye hozzáférhetővé. Az LZK elsődleges célja az egyes művek végleges formájának kiadása, de Liszt alkotói módszerének mélyebb megismerése lehetetlen lenne a korábbi verziók ismerete nélkül. A zongoraművek pótkötetei a korábbi verziók közlésével betekintést nyújtanak Liszt alkotói műhelyébe. A könyvtárunkban mostantól hozzáférhető kötet a sorozat többi kötetéhez hasonlóan a műveket megvilágító, magyar, angol és német nyelvű bevezető tanulmányt, jegyzeteket és fakszimile kottaoldalakat is tartalmaz.

SCH
FOTÓ:FSZEK
Fotóalbum