Mesterek és tanítványok

Három generáció képviselői adtak varázslatos zongorakoncertet szalonunkban tegnap este: a mester, Balázs Adrienn, mesterré vált tanítványa, Kiss Julianna és utóbbi növendékei, vagyis a legifjabbak: Kiss Zsuzsanna, Donyec István és Yao Yu He.

A szalonunkat teljesen megtöltő közönség hatalmas tapssal fogadta az előadást, ami nem is csoda, hiszen ritkán van alkalom együtt látni-hallani tanárt és tanítványt, ha pedig ez mégis megtörténik, az különleges ünnep. Ilyenkor válik átélhetővé ugyanis, hogy a tudás, a tapasztalat egyik generációról a másikra hagyományozódva tovább él, sőt megsokszorozódik.

Balázs Adrienn,  Kiss Julinna, Donyec István

Főként a romantika nagy zeneszerzőinek művei szerepeltek műsoron: Liszt, Dvorák, Grieg darabjai, amelyek érzelmi és gondolati erejét magával ragadóan közvetítették az előadók. Az este varázsát fokozta, hogy Liszt Ferenc nemcsak műveivel volt jelen a koncerten, hanem mint „ősmester”, a magyar zongoraiskola megalapítója is, akinek művészete és pedagógiája mesterek és tanítványok során át napjainkig eleven. Különös érzés belegondolni, hogy Balázs Adrienn mások mellett Fischer Annie tanítványa volt, aki Dohnányi Ernőnél tanult a Zeneakadémián, Dohnányi mestere pedig az a Thomán István volt, akit Liszt egyik legkedvesebb növendékeként tart számon a zenetörténet.

SCH
FOTÓ: FSZEK
Fotóalbum