A csend hangjai

A Kínából érkező Csendes Hang együttes június 13-án 18 órától ad ingyenes koncertet a Zenei Gyűjteményben a Pekingi Tengerentúli Kulturális Intézet csereprogramja keretében. A hattagú formáció stílusa a hagyományos kínai és a nyugati zenét ötvözi. Az izgalmasnak ígérkező este előtt kedvcsinálóként bemutatjuk az együttes két videoklipjét. 

A kínai Csendes Hang (Silent Art) formáció tagjai műfajokat keresztező, kimagasló tudású zenészek, akiknek előadásain a nyugati zene a hagyományos kínai muzsikával lép fúzióra. Kínai furulya és kínai citera mellett hegedű, gitár, cselló és ütőhangszerek jutnak szóhoz a június 13-i, szalonunkban tartott koncerten.  

Az együttes számos jelentős nemzetközi zenei fesztiválon szerepelt, köztük a Hong Kongi Művészeti Fesztiválon, a Melbourni Fesztiválon, a New York-i Coil Fesztiválon. A formáció tagjai közül az ütőhangszeres Jianan Wang fellépett a 2016-ban Hangcsouban tartott G20 csúcstalálkozó megnyitóján, a kínai citerán (kucseng) játszó Chang Ying közreműködött a 2008-as pekingi olimpia megnyitóünnepségén is.  Rajtuk kívül Song Zhao (cselló),  Xiaofei Ma (hegedű), Chen Hu (gitár) és Di Zhang (kínai furulya) alkotják az együttest. 

A koncerttel kapcsolatban magától adódik a kérdés: mire utal a “Csend hangja koncert” fantázianév és az együttes neve, hogyan lehet a hang csendes?  Nos, az est  fő gondolatát Lao-ce, i.e. 6. századbeli kínai filozófus fogalmazta meg a híres Tao Te Kingben: „a hatalmas zene alig ad hangot”. Ez persze paradoxon, de mélyen elgondolkodtató. Hogy a kínai művészek hogyan is értik mindezt, az valószínűleg csak magán a koncerten fog kiderülni. Kedvcsinálóként íme az esemény trailerje:

A Csendes Hang stílusa teljesen egyedi: az együttes a modern zenei formák kontextusában keresi a hagyományos kínai művészet és zene érvényes jelentéseit. A koncert utolsó száma lesz az Isten veled, ágyasom! (Farewell, my Concubine) című pekingi opera zenei feldolgozása. Az opera eredeti kínai címe a következő: A király búcsúzik ágyasától. A történet szerint Hsziang-ju király Kína egyesítéséért harcol Liu Bang,  a Han dinasztia későbbi alapítója ellen. A királyt körvebeszik az ellenség katonái, és már a teljes vereség fenyegeti, ezért lovát szólítja, és könyörög neki, hogy életét mentve vágtasson el nélküle az állat. A ló megtagadja a király kívánságát, mire az kedvenc ágyasát, Jit szólítja. A lány, átérezve tragikus helyzetüket, arra kéri a királyt, engedje, hogy mellette haljon meg, de az uralkodó határozottan elutasítja. Nem sokkal később  Ji halálosan megsebzi magát a király kardjával. A már számos formában  – regényben, filmen és modern operában – feldolgozott történet zenei interpretációját hallhatjuk majd a koncerten. Az együttes egy korábbi alkalommal így adta elő a témát: 

A koncertre mindenkit szeretettel várunk! További információk és részletes program az esemény Facebook oldalán

SCH
FOTÓ: CSENDES HANG