„Inspiráló, hogy mi teremthetünk előadói hagyományt”

INTERJÚ DR. MATOS LÁSZLÓ KARNAGGYAL

A Magyar Rádió Gyermekkórusa ad koncertet szalonunkban május 30-án a kortárs zenét népszerűsítő Hatkor az Ötpacsirtában elnevezésű sorozatunkban. A világjáró és világszerte ünnepelt együttes változatos műsorában a kortárs darabok mellett Kodály-művek is szerepelnek majd. A különleges koncert előtt kedvcsinálóként a gyermekkórus karnagyával, dr. Matos Lászlóval beszélgettünk.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa az ország egyik legismertebb és legelismertebb kórusa. Gondot okoz-e az utánpótlás vagy inkább a túljelentkezéssel kell megküzdeniük?
Alapvetően szerencsére nincs gond az utánpótlással. Évről évre 25-30 fős első évfolyamot indítunk, továbbá a magasabb évfolyamokba is veszünk fel gyermekeket, az idén összesen 22 főt. A Magyar Rádió Gyermekkórusa jelenlegi taglétszáma – az elsőtől a nyolcadik osztályosokig terjedően – 200 fölött van.

Mekkora szerep jut a kortárs műveknek a gyermekkórus repertoárjában?
A Magyar Rádió Gyermekkórusa alapítása óta kiemelt feladatának tekinti a kortárs művek bemutatását, repertoáron tartását. Ez az elmúlt években is így volt: nem fordult elő olyan évad, amikor legalább két ősbemutatót ne tartottunk volna, emellett folyamatosan éneklünk XX-XXI. századi – leginkább magyar – műveket.

A gyerekek mennyire nyitottak a mai darabokra, szeretik-e a kortárs zenét? És a közönség?
Mind a gyermekek, mind a közönség fogékonyan kezeli a kortárs kórusirodalom darabjait. Természetesen vannak bizonyos stílusjegyek, amelyekkel könnyebben boldogulnak a gyerekek, közelebb áll a világukhoz, de alapvetően szívesen dolgozunk ezekkel az alkotásokkal.

Születik-e elég megfelelő kortárs – magyar vagy akár külföldi – kórusmű, bőven tudnak-e válogatni a darabok közül?
Igen, évről évre bőségesen válogathatunk a jobbnál jobb kortárs zeneművek közül.

A kórusvezető számára nagyobb kihívást jelent egy mai mű betanítása, mint például egy Kodály-műé vagy más, korábban keletkezett darabé?
Bizonyos szempontból igen. Nincs hagyomány, nincsenek bevett előadói szokások, ezért talán nagyobb a felelősség súlya, gyakran konzultálni kell a szerzővel. Sokszor közösen változtatunk meg egy-egy szerzői instrukciót a hangzás érdekében. Másrészről rendkívül inspiráló, hogy egy ősbemutatóval mi teremthetünk egy adott műhöz előadói hagyományt, irányvonalat.

A kamaszkor gyakran a lázadás és az útkeresés kora a gyerekeknél – kórusvezetőként, pedagógusként tapasztalják ennek az életkornak a nehézségeit?
Természetesen nap mint nap szembesülünk ezekkel a gondokkal. Azonban szeretettel, törődéssel – és természetesen a zenén keresztül – minden problémát meg tudunk oldani. Éppen most érkeztünk haza egy nagysikerű erdélyi turnéról. Fárasztó és egyben erőltetett menetet igényelt mindannyiunk számára, mégis ezek a kamasz gyermekek becsülettel teljesítettek, helytálltak, és képviselték a magyar kultúrát – sokszor erejükön felül is. Mindezek mellett egy-egy kamasz kihágása, lázadó magatartása bőségesen elfér a pedagógiai palettánkon.

SCHALK ENDRE KORNÉL
FOTÓK FORRÁSA: FACEBOOK
Facebook-esemény, részletes műsor
Fotóalbum