Andor Évára emlékeztünk

Ma négy éve hunyt el Andor Éva operaénekesnő, az Operaház örökös tagja, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, visszavonulásáig a Zeneakadémia ének tanszékének vezetője. Az évforduló alkalmából a legendás lírai szopránra emlékezett ma este szalonunkban Halmai Katalin operaénekes, a Zeneakadémia docense, az MMA Ösztöndíjasa, Sólyom-Nagy Sándor Kossuth-díjas operaénekes és Angelika Lippe, a Zeneakadémia oktatója, az Andor Évát bemutató, Nyílegyenesen című könyv szerkesztője.

Halmai Katalin egykori tanítvány, kolléga

Halmai Katalin mint egykori tanítvány, kolléga idézte fel az énekesnő alakját, művészi egyéniségét, emlékezetes szerepeit: nagyszerűségét Paminaként, Manonként, Donna Elviraként vagy a Székelyfonó leányaként. Kiemelte Andor Éva allűröktől mentes, egyszerű közvetlenségét, hatalmas műismeretét, finoman korrigáló, a növendéket kollégának tekintő pedagógusi hitvallását. Mint elmondta, a Zeneakadémián immár másodszor tartották meg az Andor Éváról elnevezett énekversenyt, amit jövőre országos megmérettetéssé fognak bővíteni.

Angelika Lippe könyve az Operaház örökös tagjairól szóló könyvsorozatban jelent meg

Angelika Lippe – szintén Andor Éva egykori tanítványa – bemutatta az általa összeállított, az énekesnő pályáját áttekintő könyvet, amely az Operaház örökös tagjairól szóló könyvsorozatban jelent meg. A dokumentum értékű fotókat is tartalmazó kiadvány címe Andor Éva nyílegyenes vonalú művészi karrrierjére utal. Angelika Lippe a bátorságot, a kitartást és a lendületességet nevezte Andor Éva legfőbb emberi-művészi erényeinek.

Sólyom-Nagy Sándor mint egykori kolléga emlékezett az énekesnőre, felidézve kedves alakját, és azt, hogy énekes partnerként mindig abszolút megbízható volt. Elmesélt egy anekdotikus esetet is: egy alkalommal Andor Éva így fordult hozzá: “Sándor, neked mindig ott szól a hangod, ahol te akarod.” Mire Sólyom-Nagy Sándor szerényen így felelt: “Hát pont ez a baj, ott szól a hangom, ahol akarom, de nem ott, ahol kell!”

Az este során felvételről meghallgattunk Andor Éva és Sólyom-Nagy Sándor előadásában egy Brahms-duettet, de élő előadásnak is tapsolhattunk: a II. Andor Éva Énekverseny díjazottjai dalokat és áriákat énekeltek, a többi közt Brahms-, Mendelssohn-, Schubert- és Wolf-műveket. Herczeg Máté, Kissjudit Anna és Kósa Lőrinc meggyőző zeneiségű, áradó energiájú éneklése – Pogány Imola és Rózsa Gábor zongorakísérete mellett – méltó volt a megidézett művésznő emlékéhez. Az este befejezéseként kapott szót a közönség soraiból B. Horváth Andrea, az Andor Ilona Baráti Társaság elnöke, aki arra emlékeztetett, hogy Andor Éva nagy példaképe volt “Ilonka néni”, a legendás karnagy, zenepedagógus. Köszönjük az emlékezetes, lélekemelő estét minden résztvevőnek!

SCH-
Fotóalbum