Kincsleltár

Nem állítjuk, hogy a könyvtárosi munka legizgalmasabb része a leltározás, de amikor a régiségeket, egyedi, védett példányokat vesszük kézbe az állomány ellenőrzése során, azért az mégiscsak különleges érzés 🙂

A Zenei Gyűjtemény úgynevezett tápraktárában végzett munka közben jutott eszünkbe, hogy néhány ritkaságot, nem kölcsönözhető kottát bemutatunk itt a blogon.

Beethoven vönósötösre írott D-dúr fúgájának (Op. 137) négykezes zongoraátirata a zeneszerző halálának évében, 1827-ben jelent meg Bécsben. A neves kiadó, Tobias Haslinger Beethoven jó barátja, zenei örökségének első gondozója  volt: a halhatalan komponista számos levelet intézett hozzá különféle tréfás megszólításokkal (pl: Adjutáns úr, Tobias Peter Philipp, Kedves kis emberke).

Kodály  24 kis kánon a fekete billentyűkön című művének 1946-os első kiadása. A szerző dedikálása Gárdonyi Zoltánnak, a Zeneakadémia tanárának, zeneszerző-zenetudósnak szól.

Debussy La boîte à joujoux (Játékdoboz) című balettjének 1913-as, első kiadású kottája nemcsak ritkaság, hanem megejtően kedves illusztrációi miatt nagyon szép is. A rajzokat André Hellé gyermekkönyv-illusztrátor készítette, az ő meséje alapján írta Debussy a zenét.

SCH-

Fotóalbum

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.